Monviert

Monviert er en kærlighedshistorie mellem familien bag vingården og området omkring, Friuli Colli Orientali

Monviert blev stiftet tilbage i 1950. Vingården blev først etableret under navnet Ronchi San Giuseppe, men de valgte senere at ændre navnet til Monviert, da dette navn passede bedre til det område hvor de kommer fra.

Et område som er kendt for at producere noget af den allerbedste hvidvin i Italien.

Producenten

Azienda Agricola Monviert er en familieejet vingård. Vingården blev etableret kort tid efter 2. verdenskrig under navnet Ronchi San Guiseppe, men generationer af vinbønder i familien går endnu længere tilbage. I dag er det flere generationer af Zorzettig familien, som alle med stor passion er dybt involveret i samtlige aspekter af produktionen – fra mark til flaske.

Monvierts vineri i Cividale del Friuli er top-moderne og filosofien bag hele produktionen tager udgangspunkt i en stor respekt for naturen og området. Således har Monviert i 2013 opført et anlæg, som bearbejder al organisk materiale fra vinmarkerne til energi og gør dem 100% selvforsynende med bl.a. varmt vand til hele produktionen. En tankegang om bæredygtighed, som også praktiseres i deres vinmarker.

Vinene hos Monviert udstråler alle en delikat renhed og et meget klart drueudtryk. Basis-vinene udstråler en forening af områdets karakter og druens typicitet. Her kan man for alvor tale om value-for-money vine! Riserva udgaverne er vine med en enorm dybde, egen karakter og lang lagringsevne. Vine der på fornemste vis, formår at udtrykke områdets terrior.

 

Området

Friuli Venezia Giulia – eller i daglig tale Friuli – er sammen med Alto Adige og Trentino, den vigtigste region for produktion af top hvidvin i Italien. Dermed ikke sagt at god rødvin ikke er muligt at lave her – det er det absolut, men det er hvidvinen der har givet området dets ry.

Friuli er placeret i det nordøstlige hjørne af støvlelandet nord for Venedig. Grænsende op mod Slovenien mod vest og de østrigske alper mod nord og påvirket af kølige vinde fra Adriaterhavet, gør dette Cool Climate område perfekt til netop produktion af sprøde, syre-faste og terrior prægede vine. Området har 4 DOCG’er og 10 DOC’er og der dyrkes vin på 28.500 ha.

Friuli er kendt for en diversitet af druesorter. De bedst kendte grønne druer er Ribolla Gialla, Pinot Grigio, Friulano, Sauvignon, Chardonnay, Malvazia og Picolit. De bedst kendte blå druer er Schioppettino, Merlot, Pínot Nero, Refosco og Cabernet Franc.

Monviert ligger højt placeret i bakkerne vest for Udinese i området Colli Orientali del Friuli. Netop her kan man spore vinproduktion helt tilbage til de gamle romers tid. De varme vinde fra Adriaterhavet, balancerer de kølige alpine temperaturer og gør området perfekt til dyrkning af druer med høj aroma og fast syre struktur. Jordbunden er præget af både mergel, sand og ler og giver dermed mulighed for at brede hele paletten af de meget forskellige druetyper ud.

 

Vinmarkerne

Navnet Monviert hylder den lille kirke, der dateres tilbage til 1522, som står på toppen af bakken med udsigt over vingårdens 87 hektar jord og giver en klar, “åben” udsigt over Colli Orientali.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomShop videre