Barolo

 

Barolo-vin er altid lavet på 100% Nebbiolo og det er ikke tilladt at lade andre vindruer indgå i produktionen. Forskerer mener navnet på Nebbiolo kommer af “nebbia” som på Italiensk betyder tåge. Et kendetegn for hele Piemonte-regionen, dalene mellem maleriske bakker og bjerge i regionen ligger ofte gemt i en dyne under en tæt tåge.

Viser 1–15 af 44 resultater

Vis flere

Barolo-vin, kongernes nektar fra Piemontes hjerte

Denne fantastiske rødvin, som produceres i den Norditalienske region Piemonte, omtales af italiener som kongernes vin. I det nordvestlig Italien, Piemonte, hvor Barolo høre hjemme nyder vinene godt af det “kølige” klima. Barolo området er begunstiget af kølige nætter og varme dage, som gavner Nebbiolo-druen. Vinmarkerne er ofte placeret 200 – 400 meter over havets overflade. Her er stor forskel i de kølige nætter og de varme sommerdage, hvilket giver vinen yderlige komplexitet.

Barolo rødvine produceres i kommunerne Barolo, La Morra, Castiglione Falleta, Monforte d’ Alba og Serralunga d’ Alba. Kommunerne ligger omkring 10 km fra det kulinariske mekka Alba.

Arealet, hvor der må produceres Barolo, er ganske begrænset og derfor produceres der også en relativ lille mængde Barolo årligt. Hele området dækker kun omkring 1.200 hektar, hvilket måske lyder af meget, men det er det bestemt ikke. Til sammenligning var der i 2010 cirka 630.000 hektar beplantet med vinstokke i Italien. Det betyder at 0,2% af det samlede antal dyrket hektar udgøres af Barolo.

Produktionen afhænger naturligvis meget af de enkelte års udbytte men den generelle produktion fra området ligger gerne på omkring 6 millioner flasker årligt.

Det lyder måske som en relativ stor mængde, men sammenligner man produktionen af Barolo med produktionsmængden fra andre store vinområder er det en ganske lav mængde.

 

Piemonte: En region af skønhed og vin

I det nordvestlige Italien ligger Piemonte, en region berømt for sine naturskønne landskaber og fremragende vine. Med ikoniske vinregioner som Barolo og Barbaresco er Piemonte et sandt paradis for vinelskere.

Læs mere om Piemonte-vin her

 

Produktion af Barolo

Som sagt er en Barolo altid lavet på 100% Nebbiolo og det er ikke tilladt at lade andre vindruer indgå i produktionen.

Nebbiolo er en lidt speciel drue da den har en meget tynd skal og giver vinen utrolig meget tannin. En ung Barolo fremstår derfor også meget tør og generelt lukket i smagen.

Derfor bør langt de fleste Barolo-vine også ligge en årrække før de nydes. En god flaske Barolo kan i nogle tilfælde gemmes i op mod 50 år.

For at producenterne må kalde deres vin for Barolo, skal den opfylde en række krav som er opstillet i den italienske DOCG-klassificering. Det er nok rimelig indlysende at druerne naturligvis skal komme fra en af kommunerne, hvor der må produceres Barolo.

Dernæst er der et krav om, at vinen lagres minimum 38 måneder, her af minimum 18 på egetræ, inden den frigives til salg.

Er en Barolo-vin klassificeret som en ”Barolo Riserva” skal den lagre minimum 62 måneder, her af minimum 18 måneder på egetræ, før den frigives til salg. Dernæst skal vinen indeholde en alkoholprocent på minimum 13% og der må ikke produceres mere end 56 hektoliter pr. hektar.

Opfyldes alle kravene ovenfor, må producenterne pryde deres flasker med det sagnomspundne Barolo-navn. Er etiketterne på flaskerne tilmed forsynet med ordet ”Vigna,” betyder det, at det er en enkeltmarksvin – alle druerne i vinen kommer altså fra den ene mark.

 

Nebbiolo – en dybdegående smagsrejse

Nebbiolo, er kendt for sin markante syre og stærke tanniner, giver vinen en karakterfuld og fyldig smag.
Dens smagsprofil omfatter nuancer af kirsebær og hindbær, suppleret med blomsteragtige toner af violer og jordnære noter af trøfler og læder.
Farven på Nebbiolo skifter over tid fra en lys rubinrød til en mere intens murstenrød.

Læs mere om Nebbiolo-vin her

 

Berømte producenter af Barolo-vine

I hjertet af Barolo-vinens verden findes nogle af de mest anerkendte vinproducenter, hvis navne er synonyme med kvalitet og ekspertise.

Blandt disse mastodonter finder vi:

  • Giacomo Conterno, kendt for deres legendariske Barolo Monfortino, som repræsenterer det ypperste inden for kompleksitet og lagringspotentiale.
  • Paolo Scavino, en familieejet vingård, excellerer i at producere utroligt finesserige Baroloer fra forskellige enkeltmarker, og viser en imponerende variation inden for appellationen.
  • Giuseppe Rinaldi, ofte kaldet “Beppe”, står for en traditionel tilgang til vinproduktion og skaber nogle af de mest eftertragtede og langlivende Barolo-vine, der er dybt forankrede i terroiret.

Disse producenter, sammen med mange andre, bidrager til Barolos ry som en af de fineste vine i verden, og fortæller historien om et landskab og en tradition, der fortsætter med at fascinere vinelskere globalt.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomShop videre